Basisschool

De Hoop

Doelgroep

Kinderen die in kwetsbare omstandigheden leven waardoor hun basisschool-opleiding in gevaar komt.

Doel

Kinderen bekrachtigen door het beschikbaar maken van goed basisonderwijs. Concreet doen we dit door  te werven voor de salarissen van leraren.

Resultaat

Goed basisonderwijs is noodzakelijk voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Naast goed onderwijs krijgen de kinderen op school een paar keer per week een ontbijt, dat zijn natuurlijk hun favoriete dagen! Het doel is om goed basisonderwijs te garanderen door de salarissen van de leraren te garanderen d.m.v. fondswerving. Gemiddeld staat één leraar voor een klas van 60 kinderen. Door één leraar te betalen hebben we dus impact op een groot aantal kleine levens, niet te vergeten de baanverzekering voor de leraren!

Achtergrond

Hoop en Toekomst heeft de visie om kinderen in nood te helpen. Educatie is de sleutel waarmee we de vicieuze cirkel van armoede kunnen doorbreken. In 2016 heeft NCE (Nouvelle Communaute de L’Esperance) basisschool de Hoop in het leven geroepen. Het was een nederig begin met drie houten klaslokalen. De school bevindt zich in Mugunga, een gemeenschap zo’n 15 kilometer vanaf het centrum van Goma. Mugunga was in 2015 nog één groot vluchtelingenkamp. De mensen die daar wonen zijn dus veelal voormalige vluchtelingen die hun bestaan vanaf nul opbouwen. Gratis goed basisonderwijs is een enorme hulp voor de ouders die daar wonen. De school is nog volop in bouw en ontwikkeling, inmiddels zijn er twee betonnen klaslokalen. Er zitten 350+ vrolijke en leergierige studenten op school en dit aantal groeit jaarlijks. De meesten van hen zouden zonder deze kans op gratis onderwijs geen eens basisonderwijs kunnen genieten.